21/05/2025 | 6 תגובות | 13 דקות קריאה
אם לא תדאגו לילדים שלכם, אף אחד לא ידאג להם.
טוב, זה לא לגמרי נכון. אחרי הכל, יש את החיסכון לכל ילד, הדרך של המדינה לחנך את ההורים לחסוך לילדיהם.
לדעתי בכלל חשיבותו המהותית של החיסכון לילדים הינה הקניית ערכים חיוביים של חיסכון והתמדה ופיתוח שאיפות. אם מטפטפים זאת מגיל צעיר דרך הדגמה פרקטית על חיסכון ייעודי עבור הילד תוך שיתופו בניהול השוטף ומעקב אחר הצבירה, יש סיכוי מצוין שבגיל 18 יעמד על רגליו צעיר שאפתן למוד קרבות בשוק שכבר סיגל לעצמו אורך רוח ויכולת להתמודד עם התהפוכות שהשוק מזמן בלי ליפול לטעויות הרסניות.
חשוב חינוך ככל שיהיה, גם בפן הכספי גרידא, אני לא מכיר הורה שלא היה רוצה שלילדים שלו יהיה מעט יותר קל ממה שהיה לו בתחילת דרכו.
אם כך, מטרת הפוסט למנות את אפשרויות להעניק לילדים שלכם התחלה משופרת לחיים בדמות מענק כספי נאה.
כולם מכירים, אך במשפט: חיסכון לכל ילד זו תוכנית מובנית בניהול הביטוח לאומי שבו מופרש סכום חודשי זעום של 57 ש"ח עד גיל 18 לקופת גמל או לבנק לבחירת ההורה. החיסכון נזיל למשיכה בגיל 18. הביטוח הלאומי אף משלם את דמי הניהול עד גיל 21. ישנו מענק התמדה נוסף של כ-500 ש"ח במידה והילד יבחר להשאיר את החיסכון סגור עד גיל 21.
למען המעטים שטרם עשו זאת, יישמו 3 צעדים חשובים לטובת מיקסום החיסכון:
חיסכון לכל ילד כזה עשוי להסתכם בכ-65,000 ש"ח במידה והכפלתם את ההפקדה והעברתם לסיכון גבוה (הנחת תשואה 10%).
עד כאן פשוט.
השאלה המרכזית היא איך להשקיע כספים נוספים כדי להעניק לילדים עמדת זינוק אפילו טובה יותר להגשמת המטרות הראשונות של חייהם הבוגרים?
חברות ביטוח ובתי השקעות מאפשרים פתיחת מוצר בשם "קופת גמל להשקעה". מדובר בחיסכון לטווח ארוך שבו ניתן לבחור מסלול השקעה ולהפקיד תיקרה שנתית שמשתנה מעת לעת (81,711 נכון ל-2025). על אף שאני באופן אישי סולד ממוצר השקעה מנוהל זה הגובה דמי ניהול אסטרונומיים בעבור פעולות שניתן לבצע בקלות לבד, אין להתעלם מכך שהוא עשוי להתאים בתור חיסכון לילדים. הפיצ'ר החשוב במוצר הזה שהופך אותו למתאים לחיסכון לילדים הוא שניתן לפתוח את הקופה על שם הילד מלכתחילה. באופן הזה ההורים מפקידים עד גיל 18 בשמו של הילד ומגיל 18 הילד מסוגל להשתמש בחשבון הזה לצרכיו באופן חופשי.
ראשית קרדיט - נחשפתי לרעיון הזה בפוסט הסולידית. היא עצמה חוסכת באופן הזה לילד שלה. אם כך עושה מורתנו, בהחלט שווה לשקול.
חשבון מסחר הוא אפשרות מיטבית לנהל חיסכון ארוך טווח מאחר והוא מאפשר הוזלה דרמטית של עלויות ההשקעה באופן שיוסיף מאות אלפי שקלים לצבירה ואף ישפר תשואה עקב הצמדות למכשירים יעילים עוקבי מדד שלא זמינים בקופות מנוהלות. אמנם הדבר דורש השקעה מינימלית של זמן בלימוד אודות אופן ההתנהלות השוטפת ובחירת ניירות הערך בחשבון מסחר, אך צליחת המהמורה הקטנה הזו תחזיר עצמה עשרות מונים ואפשרית דרך מאמר ממצה כמו זה.
הרעיון המרכזי הוא לנצל את היתרונות האדירים של השקעה דרך חשבון מסחר לטובת חיסכון לילדים.
נכון להיום מיטב טרייד זה הגוף היחיד שמאפשר פתיחה של חשבון מסחר מסוג "חשבון אפוטרופוס" שבו הילד הוא בעלי החשבון אך עד גיל 18 האופטרופוס שלו (ההורה) יכול לנהל את הכסף בשמו. זה הפיתרון ה"נכון" ביותר לסוגיה אך גם הוא לא חף מקשיים.
נמשיך עם חשבון מסחר עצמאי על כל יתרונותיו המופלאים בצמצום עלויות השקעה למינימום באופן שיכול להוסיף מיליונים לעתידכם. נעבור כעת לבחון מה קורה בבתי השקעות שלא מאפשרים את הפיצ'ר של "חשבון אפוטרופוס" (כאמור אפשרות בלעדית למיטב בשלב זה). ננסה להבין איך ניתן עדיין למנף את ההשקעה היעילה בחשבון מסחר לטובת ילדיכם תחת האילוצים של בתי ההשקעות.
כדי להתאים פיתרון לצורך שלנו נסכם בקצרה את האילוצים בבתי ההשקעות (המצוינים בעיניי) "אקסלנס טרייד" ו"איי בי איי טרייד":
פתיחת חשבון ב"איי בי איי טרייד"
ראשית, דיסקליימר: זה הפיתרון שאני בחרתי לילדים שלי.
אין פיתרון אידאלי לסוגיית החיסכון לילדים, אך לדעתי זה הכי קרוב לזה מכל החלופות עד כה (די קרוב לחשבון אפוטרופוס והבחירה בין השניים תיעשה על סמך השיקול האם תרצו כאב ראש היום או בעתיד). מה בעצם יש כאן? בדיוק כמו בחלופה הקודמת, אין אפשרות לחשבון אפוטרופוס בפסגות, אבל בניגוד ליתר בתי ההשקעות, פסגות מאפשרים פיצ'ר ייחודי (ומטורף בעיניי): כמה חשבונות ללקוח (עד 10 נכון לכתיבת שורות אלה). את הפיצ'ר הזה נמנף כדי להנדס את הפיתרון הכמעט מיטבי הבא.
ראשית, אני חושב שנכון לערב את הילד בתהליך המחשבתי של בחירת הניירות. להסביר באופן פשוט ונהיר את ההבדל בין סיכון גבוה לסיכון נמוך ולשכנע אותו שבכדי לנצל עד תום את יתרונו היחסי של היותו צעיר, חובה לרכוש ניירות ערך בעלי תוחלת תשואה גבוהה ככל הניתן.
שיקולים חשובים נוספים בבחירה יהיו: פיזור בכדי לבטל סיכונים לא שיטתיים של הצמדות לכלכלה אחת, פשטות (מעט ניירות מסייעים בפיתוח התמדה) וגם עלות יחידה נמוכה מאחר וכנראה לא יופקדו סכומים גבוהים על בסיס שוטף.
אפשרויות יכולות להיות:
בראש ובראשונה קרן זולה ומפוזרת של מדד עולמי. אפשרות מעולה בייחוד עבור ילד זה הנייר הזה של אינבסקו שעלות היחידה שלו היא (נכון לפירסום הפוסט) 25 ש"ח. אפילו כשתתייקר עדיין תשאר נגישה ומתאימה במיוחד להשקעה לילדים שכנראה תרצו להזליף להם כמו מאות ש"ח בחודש שיהפכו להרבה יותר עם הזמן.
עוד נייר מצוין גם כן של אינבסקו הוא הנייר על מדד MSCI World, עלות יחידה שלו גם כן סבירה לצורך של השקעה לילדים: 427 ש"ח (נכון לכתיבת שורות אלה). הנייר הזה מוציא החוצה שווקים מתעוררים (תשאלו אותי, לא דיל ברייקר) ונותן לכם יתרון מהותי של פטור ממיסוי דיבידנד על כל החלק האמריקאי (יתרון שווה ערך לכ-0.4% תשואה בשנה).
על אפשרויות הבסיס האלה, כמובן זכותכם לשלב אמונות אישיות כגון ביטקוין (IBIT) ונאסד"ק במידה ולדעתכם שם המשחק על פני זמן (שיש לילדכם בשפע) הוא טכנולוגיה. עם זאת, הצעתי לשמור על שלד של לפחות 80% בפיזור עולמי שהצעתי קודם. ניהול סיכונים חשוב לכל טווח זמן.
תהיה הבחירה אשר תהיה, חשוב להתחיל לחסוך לילדים כמה שיותר מוקדם בייחוד עקב אלמנט הזמן שיוכל להפוך סכומי הפקדה קטנים לנקודת זינוק גדולה בגיל 18. עוד יותר חשוב זה להרגיל את הילד לחשיבות החיסכון והתמדה בו כדרך חיים תוך צליחת משברים אישיים וגלובליים שלבטח יגיעו. אם הוא יצלח את האימון הזה, גם בקרב שלו כאדם בוגר ישתפרו סיכוייו.
Zadik Zadok, Beetle ו-2 נוספים אהבו את זה
רוצה לקבל התראות על פוסטים חדשים למייל? לחץ כאן
6 תגובות
meir6789 בתאריך 21/05/2025, 17:28
במקרים שרוצים להעביר מניות לילד ורוצים לחסוך את ההתייצבות במשרדי בית ההשקעות, ניתן להעביר לבנק, ומשם, לאחר חתימה על הצהרת העברת המניות, אפשר להעביר לבנק של הילד ומשם לחשבון המסחר שלו. מעט יותר עלויות, אבל הכל מתנהל מהספה בבית
יבגניה חיימוביץ הגיב לmeir6789 בתאריך 22/05/2025, 13:06
העברת ניירות ערך מהורים לילדים לא נחשבת לארוע חייב במס ? לא מנוכה מס הכנסה על הרווחים שנצטברו על הניירות ערך האלה בהעברה מההורים לילדים?
יבגניה חיימוביץ הגיב לmeir6789 בתאריך 22/05/2025, 13:06
העברת ניירות ערך מהורים לילדים לא נחשבת לארוע חייב במס ? לא מנוכה מס הכנסה על הרווחים שנצטברו על הניירות ערך האלה בהעברה מההורים לילדים?
meir6789 הגיב ליבגניה חיימוביץ בתאריך 22/05/2025, 13:31
מתנה בין קרובי משפחה לא נחשבת אירוע מס (לפי סעיף 97), ולפי נוהל של רשות המיסים, המניה נחשבת כאילו הילד קנה אותה מבחינת המס
וואו איזה פוסט מושקע ומפורט בתאריך 22/05/2025, 06:02
עוקב אחריך הרבה זמן ולא יודע איך להתחיל לעשות את הצעד הבא קדימה. <br>יותר מכל מה שראיתי, הפוסט הזה (שהיה מעוכל, קצר יחסית, תמציתי ונגיש - וכמובן גם על נושא שנוגע לליבי), הכי עורר בי את הרצון להתקדם הלאה. <br>תודה עליך זיק
gazit.shay בתאריך 22/05/2025, 08:06
תודה על הפוסט. כיף לשמוע שהאוטומציה תגיע גם לפסגות אחרי שהונחלה בהצלחה באקסלנס
המקום לשאלות שלכם וללימוד משאלות של אחרים הוא בקבוצת הפייסבוק הייחודית צועדים עם זיק לחופש כלכלי.
בדף הפייסבוק האישי עלילות זיק אני משתף סיפורים קצרים על השקעות ועל המסע לפרישה מוקדמת.
מי שבקטע של ציוצים, יכול לעקוב אחריי בטוויטר.