להחזיר את הדוב למערה

28/05/2022 | 10 דקות קריאה

תקופה של ירידות משמעותיות בשווקי המניות אינה מראה מלבב עבור רבים. בתקופה זו עלולים לצוץ ספקות בנוגע לצדקת הדרך ובעקבותיהם גם רגשות של חרטה. "תרגול על יבש" בתקופה של עליות עקביות ונאות תוך ניסיון "לדמיין" ירידות לא מהווה שום הכנה מוקדמת למה שתרגישו ברגע האמת, עת תתבוננו בחשבון המסחר ותראו חיתוך של עשרות אחוזים בשווי התיק שלכם.

עמלתם להרוויח כסף, חסכתם שקל לשקל, חקרתם, קראתם, למדתם, תכננתם תמהיל לתיק, אולי גם חישבתם יחס שארפ, בחרתם ניירות, פתחתם חשבון מסחר והייתם גאים מאוד בכל הדרך הזו שעברתם משלב התכנון עד לשלב היישום.

כעת, משהשוק לא משתף פעולה, יורד עוד ועוד, אתם עלולים להרגיש מתוסכלים, שלא "מרומים", שזה לא הוגן, שזה לא מה שחשבתם, שציפיתם שיהיה אחרת. למרות שקראתם על הסיכון הנלווה להשקעה בשוק ההון וניסיתים להפנים שירידות הן חלק מהמשחק, כשהן הכו בתיק שלכם זה נהיה לא קל והדימיון המודרך שעברתם טרם ההשקעה לא באמת היווה סימולציה מספקת לרגע האמת. הקושי עלול להתחדד עבור משקיעים שהשקיעו ממש טרם הירידות, עבורם, שלא הספיקו לחוות "ירוק", תחושת האכזבה עלולה להיות עוצמתית יותר.

אותיות שחורות על רקע לבן לא יכולות לבדן לשנות את אשר אתם מרגישים ומה שתעשו בפועל. ניסיתי ללקט ברשומה זו את מיטב הטיפים מניסיוני ומניסיונם של אחרים בתקווה שיסעו בידכם לצלוח אתגר זה שהשוק מזמן עבורכם.

השקעה זה תהליך פסיכולוגי בעיקרו. אפילו כשיש הבנה לגבי מה נכון לעשות, היד עלולה לעשות דבר אחר, כאילו במנותק מהשכל הישר. התמודדות עם משבר זה אתגר אמיתי, אך התנחמו בזה שאינכם לבד בסירה הזו. אם תצלחו בשלום את הסופה הזו, תמלאו את חלקכם בחוזה מול אדון שוק וזה מצידו עשוי לתגמל אתכם בנדיבות על סבלנותכם עם שוך הסערה. אם זה עבורכם משבר ראשון כל משבר שיבוא בעתיד יהיה קל יותר.

הפוסט מורכב משני חלקים "כללי יסוד" ו-"למתקדמים". כללי היסוד הם הבסיס להשרדות בשוק דובי, ודאו שאתם שולטים היטב בחלק זה וכל מה שנאמר בו טריוויאלי עבורכם ומסכים אדומים לא מדירים שינה מעיניכם. אם זה, המצב, תוכלו לעבור לשלב המתקדם.

כללי היסוד


  1. היו גאים בזה שהשקעתם - רבים לא מגיעים לנקודה בה הם עוברים מישיבה על הגדר להשקעת הכספים בשוק ההון. עברתם דרך, יצאתם מאזור הנוחות, למדתם ותכננתם, השקעתם בעתיד שלכם ושל המשפחה שלכם. תנו לעצמכם תפיחה על השכם על זה. רגש גאווה יכול לאזן את רגש החרטה לפחות חלקית.

  2. ראו תקופת ירידות בתור חוויה חיונית ובלתי נמנעת מתהליך ההשקעה - עכשיו אתם חווים חלק אינהרנטי אם כי לא הכי נעים של השוק. זו תקופה שבלעדיה תשואה לא יכולה להתאפשר, שכן היא פיצוי על הנכונות לסכן כספכם.

    מטרתכם היא לקצור תשואה ועדיף גבוהה ככל הניתן. מבלי שהכסף יועמד על מה שנראה לפרקים כמו פי תהום, לא יכולות להתאפשר השנים הירוקות של הגאות המטאורית במדדים. זה פשוט לא עובד בצורה הזו. אז פשוט הפנימו שסיכנתם את כספכם בצורה מושכלת, שילמתם על כך מחיר בדמות ספיגת התנודתיות קצרת הטווח ואם תתמידו הפיצוי יגיע בלי ספק.

    מבלי שתעברו טסט, לא תקבלו רישיון נהיגה. מבלי שהתיק שלכם יחתך ב-20-30% הוא לא יעלה אחרי זה ב-50%.

    קראו סעיף זה שוב ושוב עד שהיא תהיה חלק מה-DNA שלכם, כשתגיעו להפנמה מלאה, יהיה קל יותר להתמודד.


  3. הצמדו לתוכנית, ובהיעדר אחת, הכינו אחת ויפה שעת אחת קודם, בתנאי שבשעה זו אתם כשירים לקבל החלטות בכוחות עצמכם. קיומה של תוכנית השקעה משרטטת קווים ברורים מאוד שאסור לחרוג מהם. באופן זה כשהשוק סוער, התבוננות בדף עקרונות פשוט יכול להשרות נחת ולכוון אתכם למסלול הנכון.

  4. קחו אוויר, אל תקבלו החלטות פזיזות שיחרבו עבודה של שנים - זה מתחבר לנקודה קודמת אבל מגיע לה כבוד מיוחד. פעולות בשוק סוער מונעות ע"י רגש ואת זה כדאי למנוע רם ברצונכם להרוויח. יכולה להגיע נקודה שיהיה לכם דחף עז לקנות משהו, למכור משהו בעקבות משהו ששמעתם, קראתם או הרגשתם. פעולה אימפולסיבית היא בעלת תוחלת תשואה שלילית. חשבו על זה כך - לקח לכם הרבה זמן לבנות את התיק, לפתוח חשבון מסחר, לקבוע הקצאה, לבחור ניירות. על כל פעולה חשבתם לעומק וניתחתם אותה מכל זווית אפשרית. אין כל סיבה לפעול בצורה נמהרת כעת ולהגיב לתנאי השוק בחופזה. יש לכם דחף לעשות משהו? תישנו על זה, תעשו משהו שמרגיע ומאזן אתכם. לכו לים, עשו יוגה, לכו לקיקבוקסינג, לכו לסרט, עשו כל פאקינג דבר שיאפס אתכם ויגרום לשיקול הדעת שלכם לפעול ללא השפעות של הנעשה בשוק.

  5. המנעו מלמכור סחורה שקורסת בערכה. אחד הדחפים הבלתי נשלטים שעלולים להתעורר הוא הרצון לחתוך הפסד ו"לצאת בזול" מהשקעה שלפתע נראה שהשתבשה.

    החלק המהותי בהצלחת השקעה לטווח ארוך זו היכולת לדבוק בהקצאה שלנו "ויהי מה", המסוגלות להחזיק נכסים ב"שעתם הרעה". קל מאוד לדבוק בהקצאה כשהשוק ירוק מלבלב. הרבה יותר מורכב לעשות זאת שהשוק נצבע אדום.

    אם תמכרו, בסבירות מוחלטת לא תוכלו לתזמן את הקניה בנקודה נמוכה יותר. לרוב משקיעים שמוכרים חוזרים בנקודה שהשוק גבוה מנקודת המכירה. דווקא ככל שהנכס יורד בערכו, הסבירות לתיקון חזרה עולה, כלומר נוצר "בשר" שאם תמכרו לא תזכו לנגוס ממנו.

    אולי קשה ליישם סעיף זה, אבל תעשו לעצמכם היפנוזה. אם יש לכם דחף למכור, שנו את הסיסמא לחשבון מסחר. עשו כל דבר בשביל לא למכור מתוך הלחץ שמשרה עליכם הגרף האדום והדוב השואג.


  6. המשיכו להאמין בפיזור - זו ההזדמנות של הפיזור לפרוח. תיק מנייתי מפוזר צריך להתנהג בתנודתיות מופחתת ביחס למדד שמרוכז בכלכלה מסוימת. אל תתפתו לזגזג לכיוון מדד שנראה לכם עם אפסייד טוב יותר. כנ"ל גם לגבי פיזור על פני נכסים שונים. אם אתם מחזיקים נכסים שאינם מניות, אז הם התנהגו שונה עד כה. בסבירות טובה הם אף ירדו פחות ממניות או אפילו עלו. זו בדיוק הסיבה ששילבתם אותם בתיק מלכתחילה.

    אל תוותרו על הפיזור גם אם הוא טרם עשה את עבודתו. לעיתים לוקח לנכסים "המפזרים" זמן עד שהם מתחילים את מתקפת הנגד שלהם בדוב. לא הכל קורה בדיוק בעיתוי המדויק. הסבלנות תשתלן לכם גם כאן.


  7. המשיכו לרכוש ניירות בהתאם לתמהיל שקבעתם לעצמכם - העדיפות היא לרכוש נכסים זולים דרך הזרמת כסף חדש. אם למשל פלח המניות שלכם מצטמק בעקבות הירידות, החזירו פלח זה למשקל המקורי שלו דרך רכישה של כמות יחידות גדולה יותר שלו ביחס ליתר הפלחים. באופן זה אתם מרווחים פעמים: גם מזרימים יותר כסף לפלח שיש בו הנחות וגם רוכשים כמות יחידות גדולה יותר עבור כל שקל עקב ההנחות שהשוק מציע. הערה: עדיפות היא תמיד "לאזן" דרך כסף טרי, אך לא מן הנמנע שאם התיק מאוד גדול והחריגה במשקלים גדולה ידרש איזון ע"י מכירה של נכס שעלה בערכו וקניה של נכס שירד בערכו.

  8. המשיכו לרכוש ניירות בהתאם בזמנים שקבעתם לעצמכם, בעדיפות ליום ושעה קבועים. לטעמי, אין סיבה להקדים רכישות ביחס לתוכנית הרגילה שלכם. אין לדעת מה כיוון השוק. מה שנראה כמחיר רצפה יכול להתגלות כתחנת ביניים לשם. ניתוק שיקול הדעת יאפשר למצע באופן סיסטמטי את הירידה ואולי לקנות אף זול יותר משנדמה לכם.

  9. ודאו שיש לכם עתודת מזומנים - כסף מזומן זו לא מציאה גדולה בהיבט תשואה, בייחוד בתקופה של אינפלציה גואה. עם זאת, ההשפעה של סכום מזומן על ההצלחה של המשקיע יכולה להיות עצומה. מרפי עובד שעות נוספות במשברים ואתם עלולים לגלות שתדרשו להוצאה חריגה ברגע הכי לא נכון מבחינת השוק.

    הפיתרון הוא החזקת סכום כסף מזומן המכונה גם "קרן חירום". כשתהיה לכם קרן כזו תוכלו להשתמש בה להוצאה חריגה במקום לממש החזקות מופסדות. אפילו אם לא תדרשו להוצאה חריגה, עצם הקיום של המזומן ישרה עליכם רוגע ונחת ותחושה ש"הכל בשליטה". קשה לכמת את התרומה הפסיכולוגית של קרן חירום, זה מאוד אינדיווידואלי, אבל אם קרן כזו תהיה ההבדל בין להישאר על הסיפון לבין למכור בבהלה, ערכה לא יסולא בפז גם נוכח "ההפסד הריאלי" של פלח זה.

    קיימים לא מעט "גיבורים" שטוענים שזה מיותר שיש כסף שלא עובד. אני מתנגד לכך ולדעתי התרומה הפסיכולוגית של כך למשקיע היא עצומה ולגמרי יכולה להיות ההבדל. את התרומה הזו מגלים כאמור רק במשבר. כשהשוק עולה כולם גיבורים שמחזיקים קרן חירום במניות.

    אל תפריזו עם גובהו של סכום זה שכן הוא לא עובד ואף נשחק כנגד האינפלציה. 2-3 משכורות זה מינימום סביר, אבל מי שמרגיש שהוא צריך יותר למען השקט הנפשי שלו יכול להגדיל גם לכדי 6 משכורות.

    אז אם טרם הקצאתם סכום מזומן, התחילו להסיט חלק מהכנסתכם הפנויה לכיוון זה בחודשים הקרובים. החוסן הפיננסי והרגשי שלכם ישתפרו פלאים.


  10. אל תתחרטו על זה שהשקעתם קודם המשבר - אלו מכם שהשקיעו לראשונה רגע לפני הירידות, אין לכם על מה להתחרט, לא היתה לכם דרך לחזות את העתיד לבוא. חרטה זה רגש הרסני ומסוכן. מתוך ראיה ארוכת טווח אין חשיבות לירידות אלו ואחרות. במקום להתחרט, היו גאים בזה שהשקעתם והיו עוד יותר גאים בזה שאתם "מחזיקים מעמד" ודבקים בתוכנית שלכם ומקבלים "פז"מ" בשוק יורד.

Responsive image

למתקדמים


  1. מי שטרם השקיע יכול לעשות זאת דווקא עכשיו - אין זמן אידיאלי להיכנס לשוק זה ידוע. עם זאת, עובדתית כרגע התמחור של המדדים הרחבים טוב יותר ממה שהיה קודם. היעזרו בעובדה זו בכדי לגבש תוכנית השקעה ולהתחיל להשקיע. תנאי השוק יכולים להוות רוח גבית לכך. אל תנסו לתזמן ולהיכנס בנקודה טובה יותר שיכולה להגיע ויכולה לא. שלטו רק במה שאתם יכולים והשתמשו רק בנתונים קיימים ולא אלו שאינכם יודעים אותם.

  2. ואולי זה הזמן להגדיל סיכון למי מכם? סיבולת סיכון נמדדת במשברים. במידה והגעתם לנקודה של ירידות עמוקות ואתם מרגישים שנוח וקל לכם מדי, אומר בזהירות שתשקלו להגדיל סיכון, היינו להגדיל משקל פלח המניות של התיק. תנאי בסיס למהלך הוא רוגע מוחלט ואפתיות אל מול המצב (ראה סעיף x).

    סבורים שהגדלת סיכון נכונה עבורכם? קחו בכל זאת עוד יום-יומיים להתבשל עם ההחלטה. אל תגדילו באופן מוגזם מ-2 סיבות: גם כי אולי זה לא משבר מספיק עמוק עדיין וגם כי כדאי לכם לבחון את ההרגשה שלכם בהקצאה החדשה בטרם תבצעו שינוי נוסף.

    אם אכן אתם רגועים לחלוטין ומתמודדים עם משבר בנוחות יתר, שקלו להגדיל ההקצאה המנייתית ב 5-10%, כמובן תוך הסתכלות על המטרות שלכם והאופק של ההשקעה. תוכלו לדחות המשך של הגדלת סיכון למשבר נוסף. עדיף לפעול באופן הדרגתי על פני להגדיל סיכון יתר על המידה מעבר לסף הסבל שלכם. תמיד זכרו, יכולת להשאר על הסיפון חשובה ממקסום תשואה. משנה זהירות בהקצאת הנכסים תסייע לכם לא לחצות את סף הסבל שלכם שתוחלת הנזק שלו גדולה מתוחלת התשואה הפוטנציאלית בהגדלת סיכון.

    אם בחרתם להגדיל סיכון, את ההגדלה הזו ייטב אם תעשו באופן הדרגתי דרך הזרמת כסף "טרי" לתיק. אפילו אם מהלך זה יקח זמן, יהיה זה עדיף על פני מכירה וקניה של נכסים משיקולי דחיית מס וצמצום עמלות.


  3. מצטערים על ששמתם ממיטב כספכם בהשקעה מנוהלת יקרה? אולי זו ההזדמנות להמלט ולעבור להשקעה פסיבית, זולה ויעילה - למשל, במידה ואתם מחזיקים בגמל להשקעה או פוליסת חיסכון ומזמן פוזלים למעבר לניהול עצמי עקב העלויות הנמוכות יותר והשליטה במבנה התיק, אך מה שעצר אתכם היו הרווחים, יתכן ויש כעת הזדמנות מצוינת לבצע את המעבר. כעת, משכל מכשירי ההשקעה ספגו ירידות, נוצרת הזדמנות מעבר עקב ירידת חבות המס על ההשקעה. אם המוצר המנוהל מופסד, אז זה no brainer וניתן באופן מיידי לבצע את השינוי ללא תשלום מס כלל. אם המוצר המנוהל מורווח, בצעו חישוב כדאיות. בהמשך יועלה פוסט על ביצוע חישוב כזה אך הכלל המנחה הוא: רווח קטן + פער גדול בדמי ניהול = כדאיות למעבר. יש לשים לב שלא ניתן לקזז את ההפסדים או הרווחים בגמל להשקעה ופוליסת חיסכון אל מול ניירות ערך שתרכשו. כמו כן, המהלך יתאפשר רק בהיעדר הלוואות על חשבון הקופות.

  4. נצלו ירידות כדי להחליף ניירות יקרים בזולים, על הדרך צרו מגן מס - מזמן רציתם להחליף לנייר טוב יותר, מפוזר יותר וזול יותר? אולי זו ההזדמנות. תוכלו למכור נייר מופסד, לרכוש נייר חדש טוב יותר ולגלגל ההפסד לשנה עוקבת דרך הגשת דו"ח שנתי למס הכנסה. שימו לב, תדרשו להגיש דוחות מעתה ועד לקיזוז ההפסד. עם זאת, מאחר וניתן להגיש דוחות 7 שנים אחורה, תוכלו ליישר קו פעם בכמה שנים. יש לציין שיש בהגשת דוחות חוסר נוחות מסוימת. כמו כן, פעולת ה"שידרוג" תעלה לכם בעמלות ק/מ שהן חד פעמיות ולא צריכות להיות אקוטיות בראיה ארוכת טווח.

    לגלגול ההפסד חשיבות כספית. אם לא תעשו זאת, בעצם תוותרו על כסף שמגיע לכם דרך תשלום מס רווחי הון עתידי גבוה יותר.

    מי שלא מעוניין בגלגול הפסדים דרך דוחות שנתיים, יכול למכור חלק מהחזקה שנמצאת ברווח ובכך לצמצם חבות מס עתידית. לדוגמא, אם ליוסי החזקה של 200,000 שהיא בהפסד של 40,000, המכירה שלה תיצור מגן מס של 0.25*40,000 = 10,000 ש"ח. ב-200,000 ש"ח יוכל לרכוש קרן אירית זולה ויעילה יותר. את ההפסד הזה ניתן לגלגל לטובת צמצום של מס עתידי ב-10000 ש"ח. מנגד, ניתן לחפש החזקה שמורווחת בשיעור דומה של 40,000 ש"ח. נאמר שאין בדיוק החזקה כזו אך יש החזקה שברווח של 38,000 ש"ח. המכירה שלה תקזז 9500 ש"ח מהמס שיש לשלם. האם לגלגל את יתר המגן על סך 500 ש"ח לשנה עוקבת? זה תלוי ביוסי אם הטרחה שווה לו את קיזוז המס. מכאן, יוסי יוכל להמשיך בהתאם לתוכניתו ולאזן את התיק למשקליו המקוריים דרך הזרמת כסף חדש במידה ונוצרה חריגה בעקבות מכירת הנכס המורווח. כל זה קצת מורכב, אבל, שווה להשקיע מחשבה בנושא בכדי לבצע מהלך של התייעלות כאשר נוצרת הזדמנות לכך.

    הערה: יש לשים לב שמס רווח הון ששולם לא ניתן לגלגל לקיזוז מול הפסד עתידי. לכן, דווקא תקופה זו היא הזדמנות לניצול פוזיציה הפסדית לביצוע שחלוף בנייר אחר וגלגול הפסד הלאה או קיזוזו מול רווח כבר בהווה.

ilan.livne, Zadik Zadok ו-1 נוספים אהבו את זה

רוצה לקבל התראות על פוסטים חדשים למייל? לחץ כאן

כתיבת תגובה לפוסט

0 תגובות

עוד תכנים ברשתות החברתיות

המקום לשאלות שלכם וללימוד משאלות של אחרים הוא בקבוצת הפייסבוק הייחודית צועדים עם זיק לחופש כלכלי.

בדף הפייסבוק האישי עלילות זיק אני משתף סיפורים קצרים על השקעות ועל המסע לפרישה מוקדמת.

מי שבקטע של ציוצים, יכול לעקוב אחריי בטוויטר.