"כסף לא יפריד בינינו" - סיכום 2021 בבית משפחת הולילנד

14/10/2022 | 8 תגובות | 6 דקות קריאה

סדרה זו נולדה לספר סיפור פיננסי של משפחה. ארצה או לא, לא ניתן להציג את המספרים בצורה יבשה כי החיים והפיננסים שזורים זה בזה באופן לא ניתן לפרימה.

קובץ הוצאות והכנסות של משפחת הולילנד כולל כבר כ-140 לשוניות, אחת לכל חודש של חיים משותפים. סידרה זו היא הזדמנות לספר את הסיפור מאחורי המספרים וגם לקבל שיערוך עדכני יותר בעבור הוצאות הפרישה המוקדמת. כפי שהסברתי בעבר אני מכסה כ-50% מההוצאה המשותפת. האחוז המדויק אמנם לא חקוק בסלע, אבל בהחלט יעד ההוצאה בפרישה מבוסס בעיקר על מה שמוכתב בפרקים אלו.

זהו פוסט 5 בסידרה זו, השני שסוקר שנה בודדת, שנת 2021 במקרה זה. כל דבר בחיים האלה הוא יחסי וגם כאן, אני מתבונן בשנת 2021 באופן השוואתי לקודמתה הזכורה לשימצה.

בכדי לתת פרשנות נכונה למספרים, ממליץ לעבור על הקטע "מה חשוב לדעת בכדי לתת למספרים פרשנות נכונה?", פרט לסעיף 5, בפוסט הזה.

אם אני מנסה להיזכר במה עיצב את שנת 2021 יהיו אלו שלושה קווי עלילה.

חוזרים לשיגרה

זה נראה עכשיו כמו זיכרון נשכח אבל תחילת 2021 עוד התאפיינה בהשפעות וירוס הקורונה על שגרת חיינו. מגבלות על התקהלות בינואר אילצו חגיגת יומולדת קטנה ומאופקת עבור בני הבכור ג'. לא נעים אבל לא נורא. ילד זקוק לסביבה תומכת. על אף מורת הרוח הקלה מביטול האירוע ההמוני עם ילדי הכיתה, מתן דגש על קן משפחתי חם ואוהב איפשר הפנמת המסר: יש אילוצים בחיים, עושים כל פעם הכי טוב בהתאם לנסיבות ומתקדמים הלאה.

ככל שהשנה התקדמה, שבה השיגרה לחיינו. לא חשבנו עדיין על טיסה לחו"ל בשנה כזו שהכל עדיין הרגיש shaky, אבל בהחלט חזרנו לבלות בארץ בכל דרך אפשרית. רכישה של כרטיס "מטמון" המעניק כניסה חופשית למגוון אתרים של רשות שמורות הטבע והגנים הובילה למגוון ימי כיף בסופי שבוע וחגים של חקירת נפלאותיה של הארץ. טיול בפסח לירושלים עליה חלם ג' שנים ושמע עליה רק בסיפורים. גיחות רבות לבריכה. קמפינגים חווייתיים בדרום הארץ לקראת סוף השנה. תקציב מינימאלי, אושר מקסימאלי ושפע זיכרונות לילדים וגם למבוגרים. יש לי כבר מספיק data לומר בביטחון שלפחות במקרה שלנו אין קורלציה בין מחיר לכיף. הילדים זוכרים את הקמת האוהל, את הרכיבה על הגמל, את המנגל בטבע, את שכשוך הרגליים, את האכלת הברווז. כל אלו עולים פרוטות. עוד על תפיסתי את נושא הוצאות הבילויים ניתן למצוא כאן.

מכניסים חתול הביתה

לראשונה בחיי שיחררתי ונענתי להפצרותיה של היפה בנשים להכניס ייצור על 4 הביתה. לא אודה בזה בפניה, אבל אני אוהב את כדור הפרווה האפור. נמתחת עלי ביקורת השכם והערב על שכל שאני רואה לנגד עיניי זו יעילות כלכלית ויעד הפרישה. אני חושב שסעיף זה מביע היטב שלא כך הם פני הדברים. תועלת כלכלית של חתול היא נמוכה עד לא קיימת. אפילו במלאכת ציד הזבובים בה יכול היה לתרום כהוא זה לטובת הבית הוא נכשל כישלון חרוץ.

עם זאת, תועלתו בחשיפה של ילדיי לאהבת בעלי חיים ודאגה לאחר היא קשה לכימות. דווקא בעידן המסכים והאינסטנט ייצור חי שיש לדאוג לו עד יומו האחרון מאלץ אותם לצאת מהבועה הוירטואלית ולראות מעבר למסך.

Responsive image

הבן הקטן א' מאובחן עם צרכים מיוחדים

לא ניתן לספר את סיפורה של שנת 2021 בלי לספר את המפנה הגדול מכל שחווינו כמשפחה - איבחונו של א' עם צרכים מיוחדים.

יש כל כך הרבה לומר על א', הילד עם עיני השקד שאני מוכן ללכת מרחקים עצומים פיזית ומנטלית כדי לראות חיוך נמרח על פניו, לשמוע צחוקו המתגלגל. אספר בקטע הזה מעט על החוויה שלי בגוף שני.

יש תרחישים בחיים שאתה אף פעם לא באמת מכין עצמך אליהם.

ילד עם צרכים מיוחדים הוא אחד מהם.

אתה רואה מגיל צעיר "משהו" אבל אתה לא מייחס לכך חשיבות מיוחדת. אומרים: "סתם מצבי רוח", "גדל בקצב שלו וידביק את הפער", "איזה מתוק הוא".

ככל שהילד גדל, מה שמטושטש על ידי גילו וחמידותו, כבר לא כל כך ניתן להזנחה. ולאט לאט זה שוקע ואתה מבין שבכדי להעניק לילד את הסיכוי הטוב ביותר להצליח בחיים, יש קודם כל להפנים.

זו לא הפנמה שמטרתה להתחפר בפינה אפלה וקודרת. זו הפנמה שמטרתה, לאסוף את עצמך ולנתב אנרגיות לקביעת אסטרטגיה נכונה ביותר עבור הילד.

טיפולים, אבחונים, ועדות, עבודה בבית, מסגרת מתאימה. כל אלו דורשים המון זמן ואנרגיות, בעיקר נפשיות. עם ה mindset הנכון, פשוט יוצאים ועושים, בייחוד כשיש שיתוף פעולה נטול סייגים עם היפה בנשים.

כשאתה מביא ילדים, עלייך לקחת בחשבון כל תרחיש מתוך כוונה אמיתית להעניק אהבה ואת הסיכוי הטוב ביותר להצליח בחיים ללא תנאי וללא גבולות. זה לגיטימי גם לומר "קיוויתי שיהיה אחרת".

האופטימיות שלי לא יודעת גבולות ואני משוכנע שנעשה את הטוב ביותר במציאות הנתונה. אין גבול לאיפה ניתן להגיע, אולי רק הדרך קשה יותר.

בהזדמנות זו, אציין בבהירות כי אני רואה חשיבות עליונה ב"לדבר על הנושא". מעולם לא אסתיר ולא אתבייש בילדיי. אני מתנגד בתוקף לאמירות מהסוג "העיקר שהוא חמוד", שבאות להתעלם מהמצב. כל ילד הוא עולם בשבילי על כל מאפייניו הייחודיים שיוצרים "אותו".

חובה לדבר בפתיחות על הנושא ולעורר מודעות אליו. כך אני נוהג גם בחיי "האמיתיים" וכך אנהג גם כאן במרחב הוירטואלי.

אולי קיוויתי שיהיה קל יותר. זה ממש לא קל לגדל ילדים, אבל זה מתגמל, מלמד ומעצים. לא הייתי משנה מולקולה אחת באף אחד מילדיי.

כך או אחרת, מפנה כזה משפיע באופן ניכר על הוצאות של משק בית, לא תמיד באופן ישיר. אגע בזה עוד בפירוט ההוצאות. זו המחשה לכמה כל תוכנית פרישה דורשת גמישות ונכונות להתמודד עם שינויים.

הוצאות בשנת 2021

שנה זו התאפיינה ביציבות יחסית בהוצאות בסעיפי היסוד כגון דיור, מזון ורכב. חוסר יציבות איפיינה את סעיפי ההוצאות בקטגוריית "ילדים" וה"שונות".

דיור לרבות חשבונות ארנונה, מים וחשמל

זו ממשיכה להיות ההוצאה העיקרית של משק הבית, לא בשונה מיתר משקי הבית בישראל. בשנת 2021 היא עמדה על 6065 ש"ח בממוצע לחודש. יש בכך עליה של כ-500 ש"ח לחודש ביחס לשנה קודמת. הסיבה לעליה היא מגורים בדירה זולה יותר ברוב שנת 2020 כפי שפורט בפרק הקודם.

מזון

חזרה לשיגרה משמעותה גם פחות אוכל שאוכלים בבית. עם זאת, לא חלה הפחתה בהוצאה אלא עליה קלה. גם יציבות זה לא דבר רע. ממוצע חודשי עמד 3218 ש"ח.

רכב

חזרה לשימוש ברכב באופן עקבי. לא ויתרנו על הרכב הקיים לטובת שידרוג. סך הכל נסע בלי בעיות מיוחדות, משמע הצדיק כרגע את המשך כדאיותו. יונדאי i10 משנת 2014 תשמע כמו הזיה בתור רכב משפחתי עבור רבים. לא עבורנו. משרת את מטרותינו היטב. הצלחנו לשמר הוצאה נמוכה למדי של 1249 ש"ח בחודש (דלק, טיפולים, ביטוחים, אגרת רישוי), עליה של 100 ש"ח בלבד ביחס לשנת הסגר שקדמה לזו.

ילדים

סעיף זה כולל הוצאות כגון חינוך, ביגוד, ספרים, חוגים וצעצועים. הסעיף חווה גידול משמעותי. הסיבות העיקריות הן חזרה לשיגרת המסגרות החינוכיות וגם איבחונים של הילד שהוזכרו קודם. מנגד הילד הקטן עבר מגן פרטי לגן עיריה, מה ששיכך מעט את העליה בסעיף. ממוצע חודשי בקטגוריה עמד על 3065 ש"ח.

תרופות ופארם
הממוצע השנתי עמד על 601 ש"ח, גידול ביחס לשנה קודמת מסיבות שלא אפרט כאן.

חתול

החבר שהצטרף למשפחה באמצע השנה עלה בממוצע 378 ש"ח. ההוצאה מורכבת מעלות החתול עצמו, מנוי לווטרינר, מזון, חול, שירותים ותא נשיאה.

בילוים

גידול טבעי בסעיף הזה וחזרה למימדים של שנה נטולת סגרים. כפי שפירטתי קודם הבילויים היו דלי תקציב באופן יחסי ונשענו על לינת שטח, טיולי יום בשמורות טבע, הכנה עצמית של אוכל, ניצול הטבות מועדנים באטרקציות. ממוצע חודשי של 991 ש"ח.

שונות

סעיף שרובו בלת"מים (בנוסף למוצרי צריכה קטנים ומתנות יומולדת). מה שמעניין שלמרות אופיו הבלתי צפוי של הסעיף, בממוצע הוא התכנס לערך דומה מאוד לשנה הקודמת ועמד על 934 ש"ח בחודש.

בשורה התחתונה
היתה זו שנת הנורמליזציה מבחינת חזרה לשיגרה וגם להוצאות גבוהות יותר. כל זה איפשר קבלת אומדן הגיוני. הממוצע השנתי עמד על 16500 ש"ח לחודש. עליה של 2500 ש"ח ביחס לשנה קודמת. נתון זה חשוב מאוד שכן הוא ישמש אותי לשערוך ההוצאה בפרישה כפי שאני עושה בזיק של תקווה.

זיק הולילנד אהב את זה

רוצה לקבל התראות על פוסטים חדשים למייל? לחץ כאן

כתיבת תגובה לפוסט

8 תגובות

QPbmCRVM הגיב לMr. X בתאריך 03/06/2024, 01:41

1

Amr בתאריך 18/10/2022, 11:14

היי זיק, תודה על השיתוף <br>כייף לקרוא. <br>האם ההוצאה החודשית כוללת החזר הלוואות? (במידה ואתה ממונף כמובן) <br>מינוף בנוסף למשכנתא אני מתכוון

זיק הולילנד הגיב לAmr בתאריך 18/10/2022, 11:18

למען האמת בימינו אנחנו לא ממונפים כלל. כתפיסה אני מנתק את ההלוואות מהמאזן. למשל, כשהיתה משכנתא, החסרתי אותה והוספתי את עלות השכירות של דירה דומה. זו רק דרך חשיבה שנובעת מזה שבטווח הארוך ההלוואות נעלמות ומה שנותר זו ההוצאה היסודית. זו גם התפיסה במחשבון הפרישה המוקדמת.

Am הגיב לזיק הולילנד בתאריך 18/10/2022, 11:27

תודה, <br>אינך ממונף בגלל סיבה מסוימת? <br>מינוף לצורך עסקת נדל"ן/שוק ההון וכדו' <br>אשמח לשמוע

זיק הולילנד הגיב לAm בתאריך 18/10/2022, 11:31

הייתי מאוד ממונף בעבר ועשיתי הרבה כסף. בשלב זה, סמוך לפרישה המוקדמת, לא מרגיש שיש לי צורך להעלות רמת סיכון של התיק, מה גם ששולי הרווח אגב מינוף פחתו.

AM הגיב לזיק הולילנד בתאריך 18/10/2022, 11:39

אנחנו נמצאים בשלבים שונים של התהליך, אז עכשיו זה קצת יותר מובן :) <br>מרווחי המינוף בהחלט נהיו פחות נוחים אך כמובן תלוי השקעה ואינדבידואלי.

יוסי בתאריך 02/04/2023, 07:40

היי, <br>בלוג מעולה. <br>יש באתר "מחשבון הוצאות" או איזה דרך מסודרת לעקוב אחרי ההוצאות?

efranko בתאריך 26/06/2024, 09:45

היי זיק, <br>האם יש סיכומון לשנים 22 - 24?

עוד תכנים ברשתות החברתיות

המקום לשאלות שלכם וללימוד משאלות של אחרים הוא בקבוצת הפייסבוק הייחודית צועדים עם זיק לחופש כלכלי.

בדף הפייסבוק האישי עלילות זיק אני משתף סיפורים קצרים על השקעות ועל המסע לפרישה מוקדמת.

מי שבקטע של ציוצים, יכול לעקוב אחריי בטוויטר.