29/07/2021 | 13 תגובות | 13 דקות קריאה
עולם ההשקעות לא היה אותו דבר בלי קרנות נאמנות, על אחת כמה וכמה עבור משקיעים קטנים כמוני וכמוכם. כפי שתיכף נראה, מדובר בפיתרון הזהב להשקעה במדדים, כפי שחרוט על דגלו של המשקיע הפסיבי. אני משוכנע שאפילו אם לא השקעתם במוצר זה, לפחות שמעתם עליו. לפרק זה שתי מטרות עיקריות. האחת היא להבין למה שבכלל נצטרך קרנות נאמנות בחיינו ובתיק ההשקעות שלנו. המטרה השניה, לאחר שנשתכנע בחיוניות של קרן נאמנות, היא להבין לעומק יותר את המכשיר הפיננסי הזה, על סוגיו והגדרותיו. נדגים גם איך משתמשים ב"תשקיף הקרן" כדי להבין בצורה שלא משתמעת לשתי פנים במה ואיך מושקעת קרן נאמנות כלשהי.
קראנו את הפרק אודות מדדים וכדאיות ההשקעה בהם. חלקינו אפילו יודעים מה המדדים שבהם הם ירצו להשקיע (מי שלא יודע מה המדדים שבהם ישקיע - אל דאגה, יוקצו לנושא מספר פוסטים שיסייעו). אבל איך באמת ניתן להשקיע במדד זה או אחר? בכדי לענות על שאלה זו, חשוב להבין שמדד הוא תוצאה של חישוב שמבוצע ע"י חברת המדדים, מספר ותו לא, ולא משהו פיזי שניתן לקנות בצורתו הטהורה כפי שמפורסמת ע"י חברות המדדים. נאמר ואני מאוד רוצה להשקיע במדד ת"א 125, כיצד לעזאזל אני עושה זאת? זו שאלה לגיטימית.
אפילו אם נתבונן באופן כללי יותר על עולם ההשקעות, גם בלי לטעון שהשקעה פסיבית עדיפה על השקעה אקטיבית (זאת נעשה בפוסט אחר), יש קונצנזוס כי להשקעה במקבץ גדול של ניירות (הרבה מניות, אג"חים וכו') יש יתרונות רבים על פני קניה של מניות או אג"חים ספורים (מניה של פייסבוק, אג"ח של "דלק" וכו'). הצורך להחזיק במספר רחב של מניות, אג"חים וכד' עשוי להתקיים גם עבור המשקיע הפסיבי וגם עבור חברו האקטיבי. משקיע פסיבי ירצה להפחית סיכונים דרך הצמדות למדד רחב מאוד ולפשט את חייו תוך שהוא חוסך מעצמו את הצורך לחקור דוחות של חברות. צורך זה גם קיים עבור מי שמאמין שיש להשקיע בצורה דינמית (אקטיבית) בין אם דרך הצמדות לאסטרטגיה של גורו כזה או אחר שמנתח נרות יפניים, בין אם דרך חשיפה לסקטורים או שווקים חמים בהתאם למזג האוויר, או בין אם ע"י שילוב של השניים.
השאלה שנשאלת היא איך ניתן, הלכה למעשה, להשקיע בהרבה מאוד ניירות?
דרך אחת היא לקנות באופן עצמאי המון ניירות בודדים. משקיע שרוצה להיחשף למדד רחב מאוד, למשל S&P 500, יכול טכנית לקנות באופן עצמאי את כל 500 המניות המרכיבות את המדד בדיוק לפי ההרכב העדכני. הבעיה היא כי טכנית מדובר במשימה מורכבת מאוד, שלא לומר בלתי אפשרית. רכישה של 500 מניות זו משימה סיזיפית ביותר. מעבר לכמות, יש לבצע זאת לפי משקלים מסוימים כפי שמגדיר המדד. ברגע שיש מניות המצויות במשקל נמוך מאוד במדד, יתכן וידרש לעגל כלפי מעלה או מטה, מאחר ולא ניתן לרכוש "חצי מניה". זאת ועוד, המדד מתעדכן, יש מניות שנכנסות ויוצאות מהמדד אחת לתקופת זמן. בכל שינוי שכזה יש לחקות את המדד דרך מכירה וקניה של המניות. כל זאת, מבלי שדיברנו על העמלות הגבוהות שישולמו בקניה ובמכירה, אירועי המס. מסקנה - לחקות מדד לבד זו משימה שאין כל היגיון לבצעה באופן פרטי.
אל חשש, יש גאולה. כמענה לצורך להיחשף בנוחות ובפשטות למספר עצום של ניירות במינונים מדויקים כפי שנקבעים עפ"י מדד או חזון השקעה כלשהו, נוצר מכשיר פיננסי שנקרא "קרן נאמנות". זוהי בשורה אמיתית כי דרך רכישה של נייר מורכב אחד ניתן להתחקות אחר ביצועי מדד רחב ביותר רק בלי כאב הראש הכרוך בניהול ההשקעה. המחיר? כמובן ששום דבר לא בא בחינם. על "הנוחות" יש לשלם דמי ניהול למי שעושה את העבודה עבורנו.
אנחנו חיים כרגע בעידן של מהפכה אמיתית בו הניירות האלה, המכונים "קרנות נאמנות", יכולים לעלות מעט מאוד כסף (מאיות האחוז) תוך שהם חושפים אותנו לביצועי מניות על פני כל הגלובוס. גלגל הצלה של ממש למשקיע פסיבי.
הקרנות הפתוחות זה שם מעט מתעתע שמחביא תחתיו שני סוגים חשובים ופופולריים של קרנות נאמנות:
דמי הניהול מנוכים באופן שוטף מסך נכסי הקרן. אין כל פעולה שנדרשת מצד המשקיע. בכל רגע נתון מחירה של יחידה בקרן מגלמת את דמי הניהול המשולמים.
ככל שדמי הניהול נמוכים יותר, ביצועי הקרן יהיו קרובים יותר למדד הייחוס, במקרה של קרן טיפשה עוקבת. ככל שדמי הניהול יהיו גבוהים יותר, יתבטא הדבר בפער מצטבר בין מדד ייחוס (למשל S&P 500) לבין הקרן שנועדה לעקוב אחרי ביצועיו.
האתר שתגיעו אליו יראה בדומה למה שמוצג באיור הבא. בריבוע הירוק סימנתי לשוניות. בשלב זה, הלשוניות החשובות לכם הן: "כל הקרנות", "קרנות חוץ נסחרות". לחיצה על "כל הקרנות" תחשוף אתכם לכל הקרנות שנסחרות בבורסה שבסיסן בישראל (לרבות קרנות אקטיביות, מחקות וקרנות סל). לחיצה על "קרנות חוץ נסחרות" תאפשר עיון בקרנות החוץ של בלאקרוק.
דרך אחת לאתר את הקרן שאותה תרצו היא ע"י סינון פרמטרים כגון "סוג הקרן", "סיווג הקרן", "פרופיל חשיפה", "נכס ייחוס" שתארנו קודם. את הסינון עושים דרך בחירות באזור שסימנתי בריבוע כחול ולחיצה על "סינון". לאחר קבלת רשימת הקרנות הרלוונטית (ריבוע כתום באיור), ניתן ללחוץ על שם כל אחת מהן ולהגיע לעמוד עם פרטים ספציפיים אודות הקרן הנבחרת.
דרך נוספת לביצוע סינון היא דרך לחיצה על הכפתור של יצירת קובץ csv (ריבוע אדום). יווצר קובץ שניתן לפתוח באקסל ודרכו ניתן לבצע בקלות חיתוכים לפי כל הפרמטרים שתארתי קודם. הערה: לטובת הורדת הקובץ יש לבצע רישום קצר באתר.
כך נראה עמוד קרן לדוגמא שבו רואים את מגוון המאפיינים של הקרן (פתחו עמוד קרן בעצמכם ונסו לאתר את כל המאפיינים שדיברנו עליהם). חשוב: באיור מודגש באדום אופן הגישה למסמך התשקיף החשוב.
להלן כמה דוגמאות לשימוש בתשקיף לצורך הסרת ספקות בנוגע לקרנות נאמנות.
דוגמא 1: חיפשתי לי בצורה תמימה למדי קרן שמשקיעה במדד S&P 500 ונתקלתי בנייר בעל השם התמוה "איביאי מחקה SP 500 LVHD" שמספרו 5123419. על פניו נראה שמדובר בקרן מבית IBI שהיא מחקה ומשקיעה ב-S&P 500. יש רק משהו חשוד באותיות LVHD. אם נגגל את השורה הזו נגיע כנראה למדד האמיתי שאחריו עוקבת הקרן (S&P 500 Low Volatility High Dividend Index), אבל בכל זאת נרצה להסיר ספקות. ניכנס לתשקיף של הקרן ושם נמצא תחת "מטרת הקרן" כי הקרן מנסה לעקוב בצורה הקרובה ביותר אחר מדד "(NTR) S&P 500 Low Volatility High Dividend Index". בנוסף, מופיע Ticker (מזהה חד ערכי למדד, בדומה למספר זהות): SP5LVHDN וקישור לעמוד של המדד. מעיון בעמוד של המדד מגלים שמטרתו של המדד שנעקב ע"י קרן זו הוא לברור את המניות בעלות תנודתיות נמוכה ודיבידנד גבוה מתוך מניות S&P 500. כנראה לא מה שרצינו וטוב שהבטנו בתשקיף לפני שהשקענו. בנוסף ניתן למצוא מידע שימושי שמגלה בצורה ברורה כי מדובר בקרן פטורה, קרן פתוחה, פרופיל חשיפה 4D. כמו כן, מצויינת גם תקרה של שכר מנהל ונאמן הקרן.
דוגמא 2: מקרה יותר קיצוני של חוסר בהירות לגבי אופן ההשקעה של קרן היא עבור קרן שמספרה 5125604 הנקראית בצורה מעורפלת S&P Financial. חיפוש בגוגל לא שופך אור על מה באמת מהות ההשקעה. מעיון בתשקיף מצוין נכס הייחוס "S&P Financials Select Sector", יש Ticker חד ערכי: IXMNTR, רשום בפירוש כי המדד מחושב לפי NTR (זה מעט מתקדם אבל חשוב) ויש קישור לעמוד של המדד באתר S&P.
דוגמא 3: מצב פרדוקסלי שנתקלתי בו בקרן שמספרה 5127378 שמופיעה באתר של מאיה ובכל האתרים הפיננסיים תחת פרופיל חשיפה 4D, כלומר קרן מנייתית שחשופה באופן מלא למטבע חוץ. בשם של הקרן, לעומת זאת, מופיעות האותיות "מד", כלומר מנוטרלת דולר. למי להאמין? התשקיף הוא מסמך מחייב, שברגע שפותחים אותו מגלים שפרופיל החשיפה האמיתי של הקרן הוא 4B.
אחת הדרכים הכי יעילות מבחינת דמי ניהול לפתיחת תיק השקעות היא בבית השקעות ישראלי. האפשרויות הקיימות כרגע הן: מיטב דש, אקסלנס, פסגות, IBI.
אני מנהל את חשבוני ב"אקסלנס" מזה כמה שנים, מרוצה מאוד מהשירות. בפרישה המוקדמת אממן את הוצאותיי מתיק זה.
אם תפתחו דרך הקישור חשבון מסחר תזכו להטבות הבאות:
אז, במידה וברצונכם לפתוח חשבון מסחר ב"אקסלנס" לניהול תיק ההשקעות הפסיבי שלכם, תוכלו לעשות זאת דרך הקישור שלי, לקבל תנאים מעולים ועל הדרך לתמוך בפעילות האתר "עלילות זיק".
QPbmCRVM, mishka_durak ו-2 נוספים אהבו את זה
רוצה לקבל התראות על פוסטים חדשים למייל? לחץ כאן
13 תגובות
עירית בתאריך 30/07/2021, 07:15
היי,מוסבר בצורה תמציתית ונגישה.שאפו.
שלומי בן אייל הגיב לעירית בתאריך 31/07/2021, 09:51
מקצועי ביותר, שאפו
הצלחת להסביר מעולה
אברהם אידן בתאריך 13/10/2021, 08:13
יפה! האם בקרנות מחכות מדדים כמו SP500 יש ריבית דריבית? תודה
זיק הולילנד הגיב לאברהם אידן בתאריך 13/10/2021, 10:32
בהחלט!
אברהם אידן הגיב לזיק הולילנד בתאריך 13/10/2021, 10:37
איך? קניתי לדוגמא מדד תא90 במחיר 130 היום הוא שווה 137 הרווחתי אםאמכור היום 7. מה הריבית דריבית עוד שנה או 10 שנים גם אם הוא מגיע ל150?
זיק הולילנד הגיב לאברהם אידן בתאריך 13/10/2021, 12:37
כשמסתכלים בפריזמה צרה של מספר שנים קשה לראות את ההתנהגות המעריכית (האופיינית לריבית דריבית). זאת מאחר ומדדי מניות מתנהגים בצורה תנודתית מאוד בטווח הקצר. אם להתסכל על עשרות שנים, התנודות נראות זניחות ורואים היטב את האפקט. נגעתי בכך בהרחבה בפוסט על ריבית דריבית . התבונן שם גם על הגרף של באפט שהוא דוגמא מצוינת לכך.
בלוג מצויין עם הסברים מפורטים ויעילים בתאריך 06/11/2021, 07:32
לצורך התרגיל ניגשתי לבדוק קרן מחקה בשם איביאי מחקה SP HealthCare שמספרה 5122908 ובאופן די מוזר שמתי לב אין שום קשר בין שם המדד שאותו היא מתיימרת לחקות (ענף הבריאות) לבין התשקיף שמדבר בכלל על מדד סקטור האנרגיה. זו טעות או שלא הבנתי משהו?
זיק הולילנד הגיב לבלוג מצויין עם הסברים מפורטים ויעילים בתאריך 06/11/2021, 16:31
וואי וואי הבלאגן חוגג. הייתי אומר שלהאמין לתשקיף אם יש סתירה, אבל בהרכב הקרן (שניתן לראות דרך מאיה גם כן) האחזקה היא של XAV שמבדיקה זהו חוזה עתידי על מדד HealthCare.
ההרכב לפי אתר מאיה:
https://maya.tase.co.il/fund/5122908?view=assets
חוזה עתידי XAV:
https://quotes.ino.com/exchanges/contracts.html?r=CME_XAV
אז אתה עשית בדיוק מה שמשקיע יסודי צריך לעשות, אבל הבורסה, אוי הבורסה.
יגאל בתאריך 06/11/2021, 19:14
אתה נותן ומעניק מהידע והזמן שלך, אתה מדייק ויורד לפרטים, שתבורך ותצליח.
זיק הולילנד הגיב ליגאל בתאריך 07/11/2021, 18:27
תודה רבה על המילים החמות
גלעד בתאריך 27/11/2021, 15:09
שאלה לגבי הסיכונים בקרן מחקה.
האם יש חשיפה לסיכון של פשיטת הרגל של החברה שמנהלת את הקרן ?
לדוגמא אם השקעתי בקרן מחקה אג״ח של אייביאיי למשל, לצורך השקעה בנכס סולידי, האם אני חשוף לסיכון שחברת אייביאיי תפשוט את הרגל ?
האם הכסף שלי בטוח או תלוי בקיום החברה המנהלת את הקרן ?
אילן בתאריך 25/03/2022, 16:30
פוסט מעולה. תודה רבה!
מחכה כבר לפוסטים הבאים על ארגזי כלים ממוקדים לפי תחומים..
igor850 בתאריך 17/10/2023, 22:05
תודה רבה על הפוסט, כול הכבוד על ההשקעה.
המקום לשאלות שלכם וללימוד משאלות של אחרים הוא בקבוצת הפייסבוק הייחודית צועדים עם זיק לחופש כלכלי.
בדף הפייסבוק האישי עלילות זיק אני משתף סיפורים קצרים על השקעות ועל המסע לפרישה מוקדמת.
מי שבקטע של ציוצים, יכול לעקוב אחריי בטוויטר.