30/03/2021 | 13 תגובות | 15 דקות קריאה
הבלוגוספרה הפיננסית מלאה באנשים שיש להם משהו אישי עם אפיק השקעה מסוים. נתקלתי בשונאי נדל"ן ובשונאי שוק ההון. אין לי בעיה עם כאלה שהחסרונות הקיימים באפיק מסוים גורמים להם להדיר רגליהם ממנו. הבעיה שלי היא אמירות קונקלוסיביות כגון "נדל"ן הוא ההשקעה הגרועה ביותר שניתן להעלות על הדעת" (כן, קראתי משפט כזה בבלוג פופולרי) או "שוק ההון זו מלכודת בה הכסף נגזל מהעניים ומועבר לכרישים, בישראל מרוויחים רק מנדל"ן".
החיבור שלי לנדל"ן מגיל צעיר מעורר בי צורך לצאת להגנתו. שונאי נדל"ן נכבדים, בטרם אספר את הסיפור שלי, אפנה אליכם בבקשה: אל תכפישו את הנדל"ן מאחר ואתם פוחדים ממנו או חסרי מוטיבציה לנצל את יתרונותיו כהשקעה. קל לכם מסיבות לא אוביקטיביות להתרכז בחסרונות הנזילות, בלאי, חשיפה לנזקי מזג אויר ולהתעלם כליל מיתרונות הנוחות בגיוס המימון, פטור מהכנסות שכ"ד עד לתקרה, פיזור ההשקעה מעבר להשקעה בשוק ההון בלבד, פטורים ממס בדירה ראשונה בארץ, ביקושים שעשויים להוביל להמשך עליית מחירים, יכולת השבחה ואף מההנאה המזוכיסטית שחלקנו חווים ממגע בחומרי בניין, מניהול נכסים ומהאינטראקציה עם השוכרים. אנא מכם, תנו לנדל"ן את הכבוד המגיע לו בתור אפיק השקעה לגיטימי שבשימוש נכון יכול לכופף את מימד הזמן ולהקפיץ שנים קדימה בשווי הנקי.
למה אני נפגע באופן אישי משונאי נדל"ן? מאחר ושיחק לי המזל והשווי הנקי שלי זינק בזכות הנדל"ן, כפי שאתאר בפרוטרוט תיכף. מבלי שהייתי פונה לנדל"ן, לא הייתי היום סופר לאחור לפרישה המוקדמת.
לא, איני מתיימר להיות כריש נדל"ן בהווה ואין לי אמביציה להתקדם לכך בעתיד. עם זאת, יש בחוויה שלי תובנות שאוכל להעביר לקוראים, לטוב ולרע. מטרת הפוסט היא לשתף בניסיון שלי בעולם הנדל"ן ומה למדתי מהתנסות זו, המוצלחת סה"כ, עד כה. אגע גם בנקודות הקושי שהובילו לשינויים בתפיסת התחום בפרט וההשקעות בכלל, שאף הובילו לעצירת ההתקדמות באפיק בשלב זה. זה לא עוד פוסט של רשימת יתרונות מול חסרונות (אולי יהיה גם כזה מתישהו). זהו בעיקר סיפור הדרך שלי, שבסופו אני מסכם את התובנות שלי שכולן התקבלו מההתנסות האישית. זוהי גם המחשה לכך שניתן להגשים מטרות כלכליות עם מספיק נחישות, קצת כישרון ולא הרבה כסף.
בנוסף, דרך 2 דוגמאות שונות במהותן, אני מציג את השיטה שלי לחישוב רווחים מעיסקת נדל"ן דרך שימוש במונח שינוי שווי נקי, השקול לרווח נקי. יש לטעמי קושי ומיסקונספציה בחישובים אותם אני מוצא ברחבי הרשת לבחינת תשואות המתקבלות מנדל"ן. אני מוצא בשיטה המוצגת שפה אחידה עבור עצמי בשערוך תרומת הנדל"ן לשינוי סך הנכסים הכולל שלי. המספר המתקבל הוא אבסולוטי. לו ביקשתי לבחון התשואה באחוזים, נדרש היה לחשב תשואה הנובעת מהשקעת הון התחלתי והפקדות נטו לאורך השנים השקולות לאלו שבוצעו לסל הנדל"ן. אני שוקל להציג בעתיד את הנוסחה שלי לחישוב תשואה אובייקטיבי בנדל"ן ולהשוותו להשקעה אלטרנטיבית בשוק ההון.
מהרגע שהתחלתי להרוויח משכורת עם הכניסה לשירות קבע בגיל 26 (מאוחר עקב לימודים אקדמאים לפני השירות), היה לי ברור שאקנה דירה להשקעה. לא יודע איך העזתי. אני מרגיש כי היום אני שמרן בהרבה וכמעט איני מזהה את הילד בן ה-28 שאחרי סיבוב אחד בדירה חתם על זיכרון דברים על מכסה מנוע של רכב מזדמן בחניה.
הדירה שסומנה היא בת 3 חדרים, בת 17 שנה ביום רכישתה, ממוקמת בלוד באזור אותו אני מכיר היטב. על כן, למרות האופי הלא זוהר במיוחד, הרגשתי ביטחון לקנות דווקא באזור זה. הרגשתי שהמוכרת בלחץ למכור בכדי לקנות דירה אחרת. הדירה היתה לא משופצת אבל במצב שהניח את הדעת כדירה מושכרת. ניצלתי שתי נקודות אלו למשוך את המחיר מטה בכ-20 אש"ח ביחס לדירות דומות. יותר מדי ניהול סיכונים לא היה שם. בעסקה הראשונה הייתי בלי ילדים, בלי משפחה. אולי תחושת חוסר המחויבות סייעה לי להעיז יותר ולפעול מהבטן. העיסקה התבצעה בסוף שנת 2012.
מחיר העיסקה: מחיר דירה - 510 אש"ח, עלויות נלוות ברכישה (תיווך, עו"ד וכו') - 19 אש"ח.
מימון העיסקה: סה"כ 529 אש"ח שנדרש היה לגייס וזה נעשה לפי הפירוט הבא:
עלויות לאורך השנים: לאורך 8 וקצת השנים מתלוות עלויות נוספות לדירה שיש לקחת בחשבון (54 אש"ח):
לטובת כך נרקמה בשנת 2014 תוכנית להעברת הדירה במתנה להורים, בכדי לשמר על בעלות עליה במשפחה ועל מנת לפנות הקצאה לרכישת "דירה ראשונה" (העיסקה השניה) מבלי לשלם עליה מס רכישה ומס שבח במכירה עתידית שלה.
מרגע רכישת הדירה השנייה (דצמבר 2014), נוצר דדליין של שנתיים (לפי החוק) למכירת הדירה הראשונה. כלומר, בכדי לממש את התוכנית לשמור על שתי הדירות, נדרש היה עד סוף 2016 לנקות את הדירה הראשונה מהשעבוד בכדי להעבירה בקלות כמתנה. ניצלתי חלק מהותי של שנה ו-8 חודשים מחלון הזמן (הרווחתי זמן) בכדי להתמודד עם כיסוי יתרת החוב על הדירה וההוצאות הכרוכות בהעברתה כמתנה.
המשכנתא שולמה במלואה עד לינואר 2016. סה"כ בוצעו 37 תשלומי משכנתא חודשיים של 4200 ש"ח בממוצע בחודש. בנוסף, בוצעו 3 פירעונות נקודתיים בסך 190 אש"ח, הגדול שבהם על סך 90 אש"ח ממענק הפרישה מהצבא. כאמור, הסיבה לחיפזון לסיים את המשכנתא הייתה העברתה במתנה. ביולי 2016 הדירה הועברה במתנה להורים שלי. העברה זו היתה כרוכה בעלות של 24 אש"ח (מס רכישה שנדרשתי לשלם מאחר ועבור ההורים זו דירה שניה ושכ"ט עו"ד). הדירה מצויה בבעלותם עד היום וממשיכה לייצר הכנסה משכ"ד - 2200 ש"ח בחודש נכון להיום הפטורים ממס.
כיצד הגענו למסקנה זו? אם דירת המגורים שהתאימה לנו היתה גרועה כהשקעה, היינו שוכרים במקום שמתאים לנו ובמקביל קונים דירה שטובה להשקעה ומשכירים אותה. דרך אחרת להסתכל על אותו דבר - אם דירה שראינו בה השקעה ראויה בהיבט התשואה לא היתה מתאימה לצרכים שלנו כמשפחה, היינו רוכשים אותה ומשכירים וגרים עצמנו בשכירות במקום אחר. אבל במקרה שלנו היה מצב אחר - מצאנו דירה שראינו בה השקעה טובה וגם רצינו לגור בה. היה זה משולל הגיון להשכיר את הדירה ולגור בעצמנו בדירה אחרת דומה עד כדי זהה. אם היינו עושים זאת היינו חושפים את עצמנו למספר סיכונים מיותרים שאין בגינם תמורה כלכלית: 1. סיכון של הכנסת דיירים לדירה שעלולים להתברר כבעייתיים בתשלומים או בשמירה על הדירה. 2. סיכון של חילוף דיירים שהיה מוביל לזמנים מתים בהם הדירה ריקה. 3. סיכון של יציבות מקום מגורים שלנו כמשפחה עקב פינוי אפשרי מדירה שכורה.
היו קשיים רבים לביצוע העסקה הזו, היו אף רגעים ששקלנו לוותר. בכדי להוציא לפועל את העיסקה נדרש היה להתגבר על מגוון מכשולים. מכשול ראשון הוא מצבה הרישומי של הדירה. הבניין דאז לא היה רשום כבית משותף. כידוע הבנק לא שש לאשר קבלת משכנתא לעסקאות כאלה. נדרשה הפעלת קשרים של העו"ד שהכיר באופן אישי את היועצת המשפטית של הבנק.
קושי אחר היה קבלת מימון במקביל לאחזקה של הדירה הראשונה. בכדי לרכוש את הדירה השניה נדרש לנו מימון של 70% מערכה. כאמור לא רצינו למכור את הדירה הראשונה והחלטנו להעבירה במתנה. לא יכולנו לעשות כן באופן מיידי עקב משכנתא שרבצה על הדירה הראשונה. לפי החישובים, היינו יכולים, באופן גבולי, לסיים את החובות על הדירה הראשונה מול הבנק תוך שנתיים. על כן, בכדי לקבל מימון בגובה 70% על הדירה השנייה נדרשנו לשכנע ולהתחייב מול הבנק, כי הדירה "תימכר" תוך שנתיים.
קושי נוסף הוא מגבלת גובה המשכנתא מסך המשכורות העומד על כ25%. ההחזר המקורי של המשכנתא שביקשנו עמד על 3900 ש"ח. באותו תקופה, כאמור, שילמנו בחפיפה את המשכנתא על הדירה הראשונה שעמדה על 4200 ש"ח בחודש. על הבנק היה לאשר החזר של 8100 ש"ח בחודש!! בכדי לצלוח את המשימה, הצלחנו לשכנע את הבנק לקזז מגובה זה את השכירות בגובה של 2000 ש"ח ששולמה על הדירה הראשונה ולדרוש כי השכר המצטבר שיידרש מאיתנו יהיה פי 4 מ-6100 ש"ח, כלומר מעל 24 אש"ח בחודש בלבד, סכום גבוה לכשעצמו. השכר שלנו היה לא נמוך אך בממוצע השנתי נמוך ממספר זה. ניצלנו את העובדה שהבנק מסתכל על 3 תלושים אחרונים, תזמנו הבאת תלושים שכללו תשלומים חריגים וחד פעמיים מהמעסיקים שהממוצע שלהם, באופן גבולי היה גבוה מ-24 אש"ח. יהיו אולי כאלה שירימו גבה, אבל אם עמדנו בדיוק בבדיקה של הבנק, מי אנחנו שנתווכח.
הקושי העיקרי היה ככל הנראה מבחינת גיוס הכספים שנדרש לעמידה בדדליין. ההחלטה התקבלה בטרם השתחררתי מהצבא וידעתי מה יהיה מענק השחרור המדויק. נדרשה הלוואה מקרן השתלמות (אותה הזכרתי קודם) והלוואה מחבר בכדי לאפשר עמידה בהתחיבות בזמן. מיותר לציין כי כל החובות הוחזרו עד השקל האחרון כשנרגעו הרוחות.
לא אשכח את תחושת הניצחון וההקלה, שבה אני, הקמצן שבקמצנים, לקח את היפה בנשים לארוחת שחיתות בעלות של כ500 ש"ח. לא אופייני ולא מייצג אבל דרך ראויה לחגוג ניצחון מתוק.
מחיר העסקה: מחיר דירה - 860 אש"ח, עלויות נלוות ברכישה (עו"ד, ניירת וכו') - 13 אש"ח.
מימון העיסקה: סה"כ 873 אש"ח שנדרש לגייס וזה נעשה לפי הפירוט הבא:
עלויות לאורך השנים: לאורך 6 וקצת השנים בהן הדירה היתה בבעלותנו התלוו עלויות נוספות לדירה שיש לקחת בחשבון (99 אש"ח):
כעת נכסנו מחולקים שווה בשווה פחות או יותר בין הדירה ששמרנו בלוד לבין הסכום המושקע בשוק ההון, פיזור שמניח עבורנו את הדעת בשלב זה. ניתן לומר שהגענו לנקודת שיווי משקל זמנית שבה יש לנו מספיק נדל"ן ולא מעבר למה שמתאים לנו. בסוף, הכל בחיים ובהשקעות זה על טהרת האיזון. מנקודה זו ואילך, תוכנית הפרישה המוקדמת תתקדם דרך השקעה בשוק ההון.
למרות שאין בי ובמשפחתי את הלהט לקנות דירות נוספות, אנחנו מצויים בעמדה גמישה שממנה נוכל לשנות ההחלטה זו בפשטות וביעילות בהיבט מס. הגיליון שלנו נקי - אין על שמנו אף דירה באופן רשמי (הדירה הראשונה רשומה על שם ההורים). לכשנרצה, נוכל בקלות לרכוש דירה על שמנו בלי שתהיה חייבת במיסים בקניה או מכירה. האפשרות לכך פתוחה אך אינה על הפרק בשלב זה.
אם אסכם סיכום ביניים את פרק הנדל"ן, מהחוויה האישית שלי ושל משפחתי, לנדל"ן יכולת אדירה בהגדלת השווי הנקי. נכון לכתיבת שורות אלה (מרץ 2021) הנדל"ן הגדיל את השווי הנקי שלנו בסכום מצטבר של 835 אש"ח. סכום זה הוא כ 35% מהשווי הנקי הכולל שלנו. סיבה אחת היא יכולת גיוס הכספים מול הבנק במנגנון יעיל ונוח יחסית. סיבה שניה היא העלייה שחווה שוק זה ב-10 ומשהו השנים האחרונות. יש שיאמרו שכל אחד היה מרוויח וכנראה שהוא צודק. עם זאת, כפי שפירטתי קודם, נדרשו יצירתיות, תעוזה, חוצפה מצדנו וקצת מזל בכדי להתגבר על לא מעט מכשולים בדרך אל הגשמת התוכניות. על כל פנים, זהו סכום ענק שקידם אותנו שנים וזרק אותנו Fast forward למקום שאני מצוי כפסע מעצמאות כלכלית עם פרישה מוקדמת "בין כוונות". אני אוהב את שוק ההון ומאמרים רבים בבלוג זה מוקדשים לו, אבל הוא אף פעם לא יהיה אפיק ההשקעה שהתחיל את הכל, הוא לא היה הניצוץ. מעמד של כבוד זה שמור בעולמי לנדל"ן.
אומר לסיכום שאני מתמלא בזעם כשהנדל"ן מותקף. אל תשקיעו בו אך תכבדו אותו. הכירו ביתרונותיו אל מול חסרונותיו. החליטו כי אין לכם עניין או כדאיות להיכנס לנדל"ן בשלב זה. אך לעולם אל תשמיצו! על אף השינויים שחוויתי בנוגע לתפיסתי את התחום, דבר אחד לא השתנה - אני רואה בו השקעה לגיטימית, שבגישה נכונה יכול לקדם לכיוון שיפור שווי נקי ואף התעשרות. הנדל"ן היה טוב אלי ואני מאמין בלב שלם כי הוא יכול להיות גם טוב ולהזניק קדימה את מי שייכנס אליו בצורה שקולה, בדגש על מי שההון הראשוני שלו נמוך, ינהל את סיכוניו, ולא פחות חשוב - יעיז ויהיה קצת חוצפן. אין ספק מבחינתי כי יש לנדל"ן מקום בתיק הנכסים הכולל של המשקיע.
QPbmCRVM, UriAsh ו-1 נוספים אהבו את זה
רוצה לקבל התראות על פוסטים חדשים למייל? לחץ כאן
13 תגובות
אלחנן בתאריך 25/05/2021, 07:54
"אני שוקל להציג בעתיד את הנוסחה שלי לחישוב תשואה אובייקטיבי בנדל"ן ולהשוותו להשקעה אלטרנטיבית בשוק ההון". מעניין מאוד, אנחנו מחכים!!
חזי בתאריך 11/06/2021, 16:45
כל האמור היה יכול להתקיים רק בעשור הקודם . <br>היום כבר אין עליית מחירים כזו דרמטית בנדל"ן. <br>כן יש עלייה, אבל בהחלט לא כזו שתוארה במאמר . <br>ניצול הזדמנויות מדהים לאותה התקופה .
דנה הגיב לחזי בתאריך 23/10/2021, 12:20
איך אין? עלה 10% רק מתחילת השנה
zehava109 בתאריך 17/10/2021, 05:18
מרתק ! <br>בעניין המיסוי והעברת הדירה להורים במתנה - לאחר 4/5 שנים (תלוי האם שימשה למגורים או שכירות) , ניתן למכור את הדירה ללא תשלום מס שבח.
זיק הולילנד הגיב לzehava109 בתאריך 19/10/2021, 10:04
טיפ מעולה!
אריה בתאריך 09/08/2022, 21:15
בדרך כלל בתור כלל אצבע לא מומלץ בכלל ובשום וריאציה להעביר רישום נכס שלכם על שם מישהו אחר אפילו אתם בוטחים בו ביותר בוודאי לא בשבילי רווח קטן יחסית של מס רכישה כמה אחוז <br>אביא דוגמא <br>פטירה פתאומית של אב או אם שתסבך הכל מול שאר היורשים גרושין מכוערים בין ההורים או הסתבכות כלכלית של ההורים תספר לבנק שהדירה שרשומה על שם אביך שפשט רגל היא בעצם שלך.... <br>במוסד לימודים שלמדתי קרא עוד »
משה הגיב לאריה בתאריך 10/08/2022, 05:32
הוסיף עוד <br>גם אם הכל יעבור בטוב וכשתרצה "להחזיר" את הנכס על שמך תשלם שוב מיסים ועו"ד וכו ואתה לא יכול לדעת בודאות שתמכור וכך לא הרווחת כלום <br>מלבד זה איך תסביר לרשויות המס את הצמיחה בהון הרי אין לך נכסים? <br>ועוד חסרון הנכס לא יכול לשמש כבטוחה לשעבוד בעבורך <br>לא מומלץ בכלל !!!!
אני רק שאלה בתאריך 25/03/2023, 21:18
בחישוב ההוצאות של הדירה הראשונה, אתה מחשב 17k עבור ריבית הלוואות, מה לגבי תשלום הקרן? למה לא לקחת את זה בחשבון בסך ההוצאות?
זיק הולילנד הגיב לאני רק שאלה בתאריך 03/04/2023, 13:00
תשלום זה לא משנה את הרווח של העיסקה
ירדן בתאריך 07/06/2023, 18:17
ברור לי שקרן ריט נדל"ן לא מהווה תחליף מלא להשקעה בנדל"ן פיזי; אבל האם לדעתך זה פתרון רלוונטי למי שבכל זאת לא רוצה להתעסק עם שוכרים, תיקונים ושות'?
זיק הולילנד הגיב לירדן בתאריך 09/06/2023, 08:36
לדעתי כן, אבל כדאי לא לרכז ,קרן אחת אלא לקנות קרן סל של הרבה קרנות ריט.
מעריץ בתאריך 24/02/2024, 20:09
תודה על כל המידע. <br>רק לא מסתדר עניין המתנה, שכן גם השכירות אמורה ללכת לבעלי הדירה.. <br>או שרשות המיסים לא מדקדקת בעניין זה
י בתאריך 26/03/2024, 08:13
איך אתה יודע כמה ריבית שילמתי כל התקופה?
המקום לשאלות שלכם וללימוד משאלות של אחרים הוא בקבוצת הפייסבוק הייחודית צועדים עם זיק לחופש כלכלי.
בדף הפייסבוק האישי עלילות זיק אני משתף סיפורים קצרים על השקעות ועל המסע לפרישה מוקדמת.
מי שבקטע של ציוצים, יכול לעקוב אחריי בטוויטר.